Kiipeily harrastuksena

      Kommentit pois päältä artikkelissa Kiipeily harrastuksena

Kiipeily harrastuksena on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Kiipeily sopii hyvin henkilöille, jotka haluavat hakea uusia elämyksiä ja kokemuksia. Kiipeilyyn tarvitaan hieman uhkarohkeutta ja paljon malttia. Maltti on valttia tässä upeassa lajissa. Hyvästä kunnosta on hyötyä tässä lajissa, koska kyse on hyvinkin fyysisestä lajista. Hyvän kunnon ansiosta tässä lajissa voi päästä mahtaviin tuloksiin, kun taas huonokuntoisemman saattaa olla tyytyminen matalampiin maastoihin ja kiipeilyseiniin. Kuntopuoli kannattaa siis ehdottomasti ottaa tässä lajissa huomioon.

Sosiaalisessa mediassa näkee usein mahtavia kuvia erilaisista kiipeilytilanteista. Ihmiset ottavat usein kuvia erilaisesta kiipeilymaastoista ja postaavat niitä ahkeraan sosiaalisen median eri kanaviin. Kiipeilystä onkin näiden sosiaalisten medioiden vaikutuksesta tullut jonkin asteinen trendi harrastus. Todella monet ovat ainakin kokeilleet tai suunnittelevat kokeilevansa tulevaisuudessa kiipeilyä. Onhan se ymmärrettävää, että kiipeily varsinkin luonnon olosuhteissa kiinnostaa monia, koska luonnossa otetut valokuvat ovat todella mahtavia ja lumoavia. Tällaiset upeat valokuvaotokset saavat monet ihmiset haltioihinsa ja suuntaamaan kiipeilyhalleille, ja jatkossa luonnonkiville. Kiipeilyssä voi nähdä luonnosta aivan toisenlaisen näkökulman, erittäin kiehtovan kulma erilaisine väreineen ja luonnon jylhyyksineen.

Miten aloittaa harrastus ja mitä laji vaatii?

Kiipeilyä voi aloitella harrastamaan ihan rauhallisesti sisätiloissa. Suomessa on tätä nykyä paljon paikkoja, joissa on kiipelymahdollisuus jossakin suuressa hallissa. Esimerkiksi Vaasassa on kiipeilypaikka, jossa tarjotaan erilaisia kursseja ihan alkeista alkaen. Kiipeilyä ei siis tarvitse heti aloittaa ulkotiloissa oikeiden kivien kanssa. Hallissa tapahtuvasta kiipeilystä puhutaan usein seinäkiipelynä, koska hallissa kivutaan yleensä seinää pitkin ylös käyttäen apuna seinää kiinnitettyjä kiviä. Tähän harrastukseen kannattaa myös hakea jonkinlainen treenaaja avuksi, ainakin aluksi ja varsinkin, jos tavoitteet ovat korkeammalla. Toki lajia voi lähteä kokeilemaan ihan itsenäisestikin, mutta siinä on aina vaarana se, että tapahtuu jonkinlaisia vahinkoja tai haavereita. Kiipeily ei lajina ole se ihan kaikista helpoin.

Miten aloittaa harrastus ja mitä laji vaatii?

Lajia aloitellessa oma kunto saattaa olla vielä heikko, mutta kannattaa pitää mielessä, että hyvän lihaskunnon ja kestävyyden avulla tässä lajissa pääsee paljon pidemmälle. Kiipeilyä voi totta kai kokeilla aluksi leikkimielisesti ja katsoa mihin asti ylipäätään pääsee. Muutaman kokeilukerran jälkeen urheilija näkee myös, että onko laji ylipäätään mielenkiintoinen. Lajiin ei tarvitse aluksi hankkia minkäänlaisia välineitä, vaan tarvittavat välineet löytyvät yleensä kiipeilyhalleista. Aloittelija tarvitsee mukaansa vain hyvät lenkkitossut.

Pidemmän seinäkiipeilyjakson jälkeen urheilija voi hyvin lähteä kokeilemaan lajin ulottuvuuksia ulkoilmassa. Kokeneen kiipeilijän mukaanottamista toki kannattaa todella harkita. Luonnossa kiipeily on aivan erilaista kuin halissa tapahtuva kiipeily. Luonnossa on voimassa luonnonlait, joten siellä tulee kiipeilypaikkaa tutkia hieman tarkemmin ennen kiipeilemään lähtemistä. Tässä lajissa kokemuksesta on paljon apua, joten senkin takia kokeneemman kiipeilijän mukaantuloa kannattaa pohtia. Kokenut kiipeilijä voi kertoa ja antaa ohjeita mihin kiinnittää koukkuja ja köysiä, sekä mihin kannattaa astua ja mihin taas ei. Kiipeily on tarkkaa peliä, joten ihan mihin tahansa ei kannata astua. Kun lähdetään kiipeilemään luontoon, on myös omaa varustetasoa kasvatettava. Kiipeilyyn ulkoilmassa tarvitaan varusteita ihan eri tavalla kuin hallissa tapahtuvaan kiipeilyyn. Lajin varusteluun kannattaa myös panostaa, jotta turvallisuustaso saadaan nostettua korkealle.

Kiipeilyssä voi hyvin edistyä vuosien varrella. Lajissa voi laittaa itselleen erilaisia tavoitteita, myös omaa kuntoa kannattaa lähteä kohottamaan samaan tahtiin muilla urheilulajeilla. Kiipeilystä voi saada todellisen kipinän, joka säilyy vuosien ajan. Erilaisia kiipeilyyn sopivia kohteita löytyy Suomessakin vähän kaikkialta. Kiipeilyn tarjoamat haasteet ja luonnon maisemat ovat hyvin palkitsevia ja siksi lajin harrastajat pysyvätkin usein vuosien ajan lajin parissa. Jos Suomen luonto ei riitä, voi kiipeilymään lähteä hakemaan lisähaasteita ulkomaiden vuoristoista. Tosin lajin vaarallisuus kannattaa ottaa myös huomioon ulkomaanmatkoja suunniteltaessa.