KITESURFING EI TARKOITA SURFINGIA

      Kommentit pois päältä artikkelissa KITESURFING EI TARKOITA SURFINGIA

Joitakin vuosia sitten menin ensimmäisen kerran lomailemaan lämpimiin maihin. Olin ololtani täysin rikki ja masentunut enkä edes osannut kuvitella, että jossain muualla ihmiset voivat elää aivan erilaista kulttuuria ja heillä voi olla erilainen suhtautuminen elämään, sen tarkoitukseen ja ymmärtämiseen. Päädyin Dominikaaniseen Tasavaltaan. Ensimmäinen viikko meni rannalla voimia keräämässä, ja toinen viikko oli täyttä seikkailua: olin jopa surffannut oikeaa lautaa oikealla valtamerellä! Kunnes yhtenä hienona päivänä löysin itseni Cabarete-pikkukaupungin rannalta ihailemassa taivaassa näkyviä lentäviä kappaleita. Uudet kaverit selittivät, että kyseinen paikka onkin kite-surffaajien lempipiste koko saarella.

Mitä Se Sitten On?

Suomeksi sanottuna: leijalautailu. Koko homma perustuu tuuleen, jonka voimalla leija liikkuu haluttuun suuntaan ja siirtää mukanaan myös lautailijan. Vaikeinta koko asiassa on opetella ohjaamaan leijaa niin, ettei se nosta sinua siniseen taivaaseen eikä vie liian kauas mereen – tai rannalle. Leijalautailuun tarkoitettuja leijoja on erilaisia, ja niitä on olemassa myös pienemmän kokoisina, niin sanottuja harjoitteluleijoja. Leijan ohjaaminen on siis koko lajin a ja å, ja seuraavaksi tulee kysymykseen: mitä pitää roikkua leijan hännän päässä?

Leijalautailutapoja On Useampi Kuin Yksi

Ensimmäinen asia: leijan kanssa lautaillessa kyseessä on täysin eri lauta, jolla ei ole mitään yhteistä tavalliseen surffilautaan. Surffilaudassahan ei ole mitään kiinteää paikkaa jaloille, ja laudalla voi tehdä askelia suuntaan ja toiseen tasapainon säilyttämiseksi. Leijalautailussa homma on toisin ja muistuttaa enemmän lumilautailua, tosin erona se, että lumilautailussa hallitset itse kaikkia liikkumissuuntiasi paljon enemmän kuin tuulen ja aaltojen kanssa taistellessa. Toinen asia: täysin kokemattoman lautailijan ei kannata aloittaa suoraan leijalautailusta, vaan opetella leijan ohjaus ja lautailu erikseen, mitä se lautailu sitten onkaan. Laudan valinta on kuitenkin aika helppoa, koska lumilautailu onnistuu missä tahansa Suomessa talvella ja leijalautailua pääsee harjoittelemaan jo ensi kesänä.

Omasta mielestäni kumpikin leijalautailutapa on hieno: sekä vedellä että lumella. Kyllä, sitä voi harrastaa myös lumilaudan kanssa ja pitää olla erityisen varovainen, koska veteen kaatuminen ei yleensä satu niin paljon ja tuo vähemmän rikkinäisiä luita kuin putoaminen parinkin metrin korkeudesta lumilaudan kanssa kovalle lumenpeitossa olevalle jäälle. Niin kuin joka urheilulajissa, lihaskunto ja venytys ovat tässäkin lajissa tärkeimpiä menestystekijöitä: lihaskunto antaa voimaa ja rasituksenkestävyyttä ja sopiva venytys auttaa vaikeissa kaatumisissa, putoamisissa – ja myös tasapainon hallinnassa. Oman kehon tunteminen tasapainon suhteen on erityisen suositeltavaa: tasapainotusreaktioiden pitää olla hyvin nopeita, ettei pääse tapahtumaan vahinkoa.

Eri Paikkoja Kiertäen

Lumilaudan ja leijan kanssa pääsee lentokoneella minne tahansa. Suomesta löytyy useita lautailumahdollisuuksia joka puolelta, ja pohjoisissa tuntureissa ne ovat parhaimmillaan. Kannattaa muistaa myös se, että itänaapurikin tarjoaa erinomaiset lautailumahdollisuudet Kirovskissa, minne pääsee Suomen pohjoisen kautta ja mistä löytyy tekemistä kesälläkin: älyttömän upeat vuoret täytyy nähdä sekä kesällä että talvella lumen peitossa. Laskettelu voi siellä olla sekä rauhallista että enemmänkin extreme-tapaista, ja kannattaa miettiä vähän etukäteen, mihin laskettelukeskukseen menee. Valinta ei ole vaikea: niitä ei siellä ole kuin kaksi ja toisessa olen saanut kummankin olkapään murtumat samana päivänä. Siinä se.

Jos taas kaipaa jotain vielä hienompaa, mutta samalta mantereelta ja halvemmalla, voi miettiä itänaapurin eteläaluetta: Sotschia. Siellä vuoret ovat paikoin Alppeja hienompia ja laskettelukeskukset ovat niin kehittyneitä, että parhaat sveitsiläiset loma-alueet jäävät varjoon. Ja peruspaikkoinahan pysyvät edelleen Itävalta, Italia, Ranska ja kerran jo mainittu Sveitsi. Hieman rauhallisempi alue löytyy Tsekin Tatreista, missä rinteet ovat loivempia ja lumi kuitenkin erinomaista laatua. Tässä muuten tulikin mieleen vasta lopuksi se paras talvinen leijalautailupaikka. Kamat autoon ja menoksi?