Mitä on harrastus?

      Kommentit pois päältä artikkelissa Mitä on harrastus?

Mikä ihmeen harrastus? Mikä se on? Harrastus on jokin asia, teko, ajatus tai toiminta, joka usein toistuu säännöllisesti ja jonka tekijä nauttii ja rentoutuu sitä tehdessään. Harrastuksen ei ole tarkoitus olla pakkopullaa vaan sen perimmäinen tarkoitus olisi tuottaa tekijälleen mielihyvää. Se voi olla jotain mistä yksinkertaisesti vain nauttii tai jotain mistä on erittäin kiinnostunut. Se voi myös olla jotain mistä hyötyy itse taloudellisesti. Ihmiset ovat kiinnostuneita eri asioista ja haluavat tehdä erilaisia asioita. Se mikä voi tuntua toisesta aivan kamalalta ja kuoleman tylsältä, voi tuottaa toiselle erittäin paljon mielihyvää. Ihmiset ovat erilaisia ja niin sen kuuluu ollakin. Olisihan sekin tylsää jos kaikki maailman ihmiset tekisivät aina vain samoja asioita ja menisivät samoihin paikkoihin. Onneksi siksi erilaisten harrastusten määrä onkin lähes rajaton.

kalastus
Kalastus

Mistä sitten tietää mikä harrastus itselle sopii? No kokeilemallahan se selviää! Ensimmäisenä kannattaa kuulostella omaa sisintään ja miettiä, mikä on itsestä kiinnostavaa. Tekisikö mieli kenties liikkua ja tehdä jotain urheilullista? Ehkä joku pieni näprääminen askartelun merkeissä on aina houkutellut? Maailman ympäri matkaaminenkin voi olla harrastus! Tai vaikka jännittävien novellien lukeminen.

Yksin vai yhdessä?

Moneen harrastukseen kuuluu isona osana yhteisöllisyys. Tämä pätee erityisesti joukkuelajeihin, kuten erilaiset urheilulajit ja seurojen tarjoama toiminta. Yhdessä tekeminen voi sopia erityisesti muuten paljon yksin aikaa viettäville henkilöille. Muiden seura kannustaa itsekin tekemiseen, tulee lähdettyä ulos mukaan sosiaalisiin aktiviteetteihin ja usein ryhmässä autetaan toisia täysin pyyteettömästi. Suosittuja ryhmäharrastuksia ovat esimerkiksi jalkapallo, ryhmäliikuntatunnit, käsityökerhot, kuorolaulu ja partio. Jos yhdessä tekeminen muiden kanssa tuntuisi kiinnostavalta, kannattaa vain rohkeasti lähteä selvittämään mitä mahdollisuuksia omalla paikkakunnalla olisi tarjota. Saa toki mennä naapuripitäjäänkin, jos oman kylän piirit eivät kiinnosta. Jos ujous iskee uuteen harrastukseen lähtiessä niin kannattaa seurata, koska olisi mahdollinen kauden alku. Tällöin paikalla on todennäköisesti muitakin ensikertalaisia ja vielä parempaa, jos, toki harrastuksesta riippuen, on mahdollisuus osallistua aloittelijoiden ryhmään. Mukaan voi myös pyytää kaverin ja lähteä yhdessä uuden harrastuksen pariin. Kaikkia ei kuitenkaan seura kiinnosta vaan harrastus on mieluummin jotain, mitä tehdään yksin omassa rauhassa. Tällaisia harrastuksia voivat olla muun muassa kutominen, musiikin kuuntelu, lukeminen, askartelu tai vaikka pienoismallien rakentaminen. Ehkä on jotain mitä halusit aina kokeilla tehdä mutta et vain osannut tarttua tuumasta toimeen. Vaikka taulun maalaaminen. Siitä voikin löytyä koko loppuelämän nautittava harrastus.

Koripallo

Pitääkö harrastuksen sitten olla hyödyllinen? Ei huolta, ei sen tarvitse olla. Jos sinusta itsestäsi tuntuu maailman parhaimmalta kun kitket rikkaruohoja vanhat verkkarit jalassa puutarhassasi niin anna mennä vaan. Entäpä jos keräilet pieniä lasisia possuja? Mahtavaa! Olen melko varma ettei pientä lasista possuriviä löydy ihan joka kodista. Toisaalta voi kuitenkin olla harrastuksia missä voi tehdä hyvinkin merkittäviä löytöjä. Amatööri luontokuvaajat voivat kohdata erikoisia eläinlajeja erikoisissa paikoissa ja täten auttaa myös alan ammattilaisia oppimaan uutta näistä lajeista. Omalla takapihalla tähtiä tutkivat tähtitieteen harrastelijat voivat tehdä uskomattomia havaintoja joita niinikään kannattaa jakaa myös ammattilaisille. Jotkut harrastukset voivat myös tuoda taloudellista hyötyä. Tällaisia ovat erityisesti erilaiset kädentaidon työt kuten kutominen, askartelu ja taulujen maalaaminen. Ehkä kaikkein onnellisimmassa asemassa ovat ne, jotka saavat tehdä rakasta harrastustaan työkseen. Jollekin se voi olla auton korjausta ja näin löytyi ammatti mekaanikkona. Toiselle se voi olla eläinten hoitoa ja oman maatilan pitämistä. Harrastukset ovat tärkeitä omalle hyvinvoinnille. Ne auttavat unohtamaan surut ja murheet. Mieli rentoutuu ja lepää mielekkään tekemisen lomassa. Itse asiassa kaikilla kannattaisi olla edes yksi mieluisa harrastus. Lähde sinäkin vain rohkeasti kokeilemaan mikä on oma juttusi ja toivotan teille nautinnollisia hetkiä uusien harrastusten parissa.