RAUHAA RATSASTAMALLA

      Kommentit pois päältä artikkelissa RAUHAA RATSASTAMALLA

Hevosilla on olemassa paikka ihmisten elämässä jo yli viisi tuhatta vuotta. Niitä käytettiin kulkuvälineenä, raskaiden esineiden siirtokeinona, taistelualustana ja harrastuseläiminä. Hevosilla on pidetty kilpailujakin, ja niitä pidetään edelleen. Ratsastusurheiluun ja -harrastukseen ei kuulu pelkkä hevosen talutus metsään ja siellä tapahtuva rauhallinen kävelylenkki hevosen selässä: nämä eläimet tarjoavat paljon muuta kivaa, salaperäistä, odottamatonta ja jännittävää.

Vastuullisesti Eläinten Kanssa

Harmittavaa, mutta totta: välillä ihmiset ostavat eläimiä itselleen eivätkä osaa huolehtia heistä kunnolla. Hevoset ovat enemmän eliittikansan eläimiä, koska ne ovat kalliita ja huolenpito näistä eläimistä vaatii reilusti tilaa ja hieman enemmän rahaa, kuin kissan ruokaan riittäisi. Hevosen hankinta onkin erittäin vastuullinen askel, jota seuraavat välillä pitkät illat yrittämällä ymmärtää mikä hevosta vaivaa, rasittavat treenit ja säännöllinen hevosen puhdistus. Mutta nämä kaikki ovat pikkuhuolia ja enemmän iloa kuin vaivaa, jos oikeasti tykkää hevosista ja kaikesta hevosiin liittyvästä: silloin hevonen on hyvä kaveri, jos ei koko elämän tarkoitus, ja merkitsee paljon enemmän kuin kavereiden kanssa vietetty perjantai-ilta tai yhteisillallinen perheen kanssa.

Ei Ainakaan Yksisuuntaista

Ratsastaminen on todella monisuuntainen harrastus, niin kuin moottoripyöräilykin, josta on monia vaihtoehtoja: crossi, enduro, GP, matkailu, trial, stunt ja uskoisin muitakin löytyvän. Sama koskee hevosmaailmaa, joka tarjoaa erinomaisia urheiluhetkiä joka suuntaan – rahaa kaipaaville käy aivan toisenlainen ratsastusharrastus kuin nuorelle pojalle, joka vasta kokeilee sekä omia että hevosen rajoja. Ja useimmitenhan ne pitää kokeilla kaikki ja loppuun asti, tästä ajattelutavasta ne kilpailukullatkin tulevat. Kun kaupunkielämä alkaa painaa päätä liikaa, luontoratsastaminen on erinomainen keino rentoutua ja saada ajatukset taas kohdilleen. Luonnon maisemien katsominen rauhoittaa mieltä, ja kontakti hevosen kanssa vie työ- ja muut kaupunkihuolet takalaatikkoon: hevosen katse on älykäs ja kysyvä, ja kun sille purkautuu, se näyttää ymmärtävän kaikki ja viekin ratsastajan selässään kauas synkistä hetkistä. Rytmiset askeleet hiljaisella metsäpolulla virkistävät ihmisen niin kesällä kuin talvellakin. Tällaisia hetkiä varten ei tarvitse omistaa hevosta, vaan riittää kun muutaman kilometrin päässä kotoa on paikka, jossa asuu kaupunki-ihmisen lempihevonen ja sen kanssa pystyy menemään pariksi tunniksi viikonloppuna ulos.

Ei Ainakaan Yksisuuntaista

Urheiluratsastus on taas ihan eri asia. Sen voi aloittaa jo lapsena, ja näin kannattaakin tehdä, joten jos oma lapsi alkaa vihjailla kiinnostuksestaan hevosiin, ponin hankintaa on harkittava jo vakavasti. Pienestä asti aloitetut harrastukset tuovat yleensä paljon enemmän menestystä missä tahansa urheilulajissa, ja hevosten kanssa lapsi oppii lisäksi kommunikointia eläinten kanssa, tietää miten kannetaan vastuuta omista alaisistaan ja kuinka tärkeää on aikatauluttaa oma päivänsä niin, että ehtii kaikki suunnitellut ja pakolliset toimenpiteet. Urheiluratsastuksella on kova hinta: kun tulee vammoja, ne ovat useimmiten vakavia ja kivuliaita. Matkoille lähtö ei myöskään onnistu ihan helposti, koska pitää huolehtia hevosen hoidosta poissaolon ajaksi ja varmistua siitä, että se todella suoritetaan oikein – ja tästä syystä on hyvä käyttää välillä ulkopuolisen harrastelijan palveluita hevosen hoidossa, koska näin hevonen tottuu jo alusta asti vieraaseen eikä hylkää häntä juuri ennen omistajan lähtöä lomalle pariksi viikoksi. Ei kai ole kivaa perua lentolippuja sen takia, että hevostallista tuli soitto ”hei, tässä panikoidaan ja hevonen potkii”?

Hevoset ovat ihmisen ystäviä paljon useammassa mielessä kuin kissat, koirat, jyrsijät ja kalat. Heillä on monesti samanlainen maailman ymmärtäminen kuin meilläkin, ja hyvät hetket hevosen kanssa helpottavat niin yksinäisyyttä kuin masennustakin – puhumattakaan siitä, miten ne koristavat jo ennestään onnellisen ihmisen elämää.