Ulkoharrastuksia kaikille

      Kommentit pois päältä artikkelissa Ulkoharrastuksia kaikille

Suomessa on erittäin hyvät puitteet monenlaisille harrastuksille, jopa ulkona tapahtuvaan touhua ja puuhaa. Suomesta löytyy paljon luontoa, missä voi ulkoilla ja kaupungeissa järjestetään monenlaista tekemistä ihan kaiken ikäisille. Suomalaiset tykkäävät harrastaa ulkona ja se näkyy myös onnellisuustilastoissa, sillä ulkoilemisella on tiettävästi hyvä vaikutus mielialaan. Ulkoharrastuksen ei tarvitse välttämättä olla raskasta liikuntaa, vaan siellä voi harrastaa monenlaista muutakin mukavaa.

Käveleminen on ja pysyy yhtenä suomalaisten suosikki ulkoharrastuksena. Se onkin erittäin hyvää liikuntaa, joka pitää yllä kuntoa, tekee hyvää keholle ja kaiken lisäksi vielä virkistää mieltä. Kun kävelyyn lisää hieman tempoa tai sen vaihtaa jopa hölkkäämiseen, siitä saa erittäin hyvän ulkoliikuntaharrastuksen. Sauvakävely tekee treenistä vielä tehokkaampaa ja hyvinvointi lisääntyy ulkona reippaasti liikkuessa. Kävely on myös siitä mukavaa, että sitä voi harrastaa ympäri vuoden.

Geokätköily on todella mukava ulkoharrastus, mitä voi harrastaa koko perheen kanssa. Siinä etsitään ulkona ”aarteita” GPS-koordinaattien avulla. Aarteet voivat löytyä syvältä metsästä tai ihan kaupungin sydämestä. Lapset voi ottaa helposti mukaan, sillä heistä on yleensä todella jännittävää ja hauskaa koittaa etsiä aarteita. Geokätköilyä voi myös harrastaa ympäri maailmaa, joten sen voi ottaa osaksi myös ulkomaan matkaa. Mikä parasta, se vie paikkoihin mihin tuskin koskaan muuten tulisi mentyä.

Ulkoa voi keräillä monenlaista mielenkiintoista materiaalia ja tavaraa, mitkä voi sen jälkeen tuoda kotiin jatkojalostettavaksi. Erilaisia luonnonmateriaaleja voi käyttää askarteluun ja koristeiden tekemiseen. Netistä löytyy lukemattomia ideoita ja malleja erilaisten luonnonmateriaalien käyttöön. Se voi olla todella kiva harrastus, jossa yhdistyy sekä ulkoilu että taiteen tekeminen. Kesällä askarteluhetken voi hyvin pitää myös ulkona.

Entä mikä olisikaan sen parempi paikka joogaan ja meditointiin kuin luonnon rauha ulkotiloissa? Suomesta on helppo löytää paikkoja missä saa varmasti istua täysin omassa rauhassa. Meditointi on mielen rentoutumista ja vapauttamista kaikista maallisista murheista. Myös hiljentyminen luonnon keskellä on hyvä tapa kerätä voimia ja selventää omia tunteita. Jooga metsässä tuo hyvän tunnelman tälle rauhalliselle liikuntalajille.

Talviharrastuksia

Talvisin löytyykin todella paljon tekemistä ulkona. Vaikka kylmä ilma ei niinkään houkuta lähtemään ulos, se todellakin kannattaa, sillä raitis pakkasilma herättää mielen hyvin hereille ja tekee hyvää kehon toiminnalle. Nimenomaan talvisin kannattaakin lähteä ulos harrastamaan, sillä muuten väsymys voi vaivata koko pitkän talvikauden. Talvelle ulkona liikutaan vähän reippaammin myös sen takia, että se pitää lämpimänä.

Hiihtäminen on todella mukava harrastus, mitä voi halutessaan tehdä, vaikka ympäri vuoden. Hiihtotunneleita on rakennettu ympäri maata ja niissä vallitsee ikitekolumi, joka ei sula pois kesälläkään. Hiihto nostaa mukavasti hien pintaan ja parantaa kuntoa. Sen voi aloittaa kevyellä treenillä ja lyhyillä matkoilla, jotta mielenkiinto lajiin säilyy. Kun kunto kasvaa, voi matkoja pidentää ja lähteä vaikka hiihtolomalle Lapin kauniiseen luontoon.

Curlingia muistuttava jääkolkka on itse asiassa hyvin vanha suomalainen talviurheiluharrastus. Se on saanut lisää suosiota viime vuosina ja tekee hieman paluutaan talviharrastuksena. Siinä ei vaadita niinkään hyvää kuntoa, mutta sitäkin enemmän tarkkuutta ja keskittymiskykyä. Sitä voi harrastaa koko perhe taaperosta eläkeläisiin ja kolkkaseuroja löytyy monista kunnista, joten kannattaa kysellä lisää ja lähteä mukaan harjoittelemaan.

Vaikka monilla vaellusreiteillä ei olekaan sen kummempaa talvikunnossapitoa, voi niille silti lähteä talvisin kävelemään. Mikäs sen mukavampaa, kun paistaa makkarat ja keittää kahvit avotulella luonnon keskellä. Samalla lapsille voi opettaa talvisesta luonnosta ja metsästä sekä vastaan voi tulla monenlaista metsän eläintä talviturkissaan.