Vaarallisimmat harrastukset

      Kommentit pois päältä artikkelissa Vaarallisimmat harrastukset

Hain kohtaaminen silmästä silmään, päätähuimaavien korkeuksien yli hyppiminen, alas vesiputousta tuleminen kajakilla, härkiä pakoon juokseminen, kiinnostaisiko kokeilla näitä asioita? Ei varmaan ihan heti tulisi mieleen lähteä kokeilemaan, ei ainakaan ihan vapaaehtoisesti. Mutta sellaisia adrenaliinin metsästäjiä kyllä löytyy maailmasta paljonkin, joiden silmissä nämä jutut ovat lastenleikkiä.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, extreme lajeja ja huimapäisiä kokeiluja. Näitä kaikkia löytyy vaarallisten harrastusten joukosta. Mutta itse asiassa myös hyvin jokapäiväiset harrastukset, ratsastus, pyöräily ja joukkuepallopelit on luokiteltu vaarallisiksi lajeiksi, sillä niissä tapahtuu paljon onnettomuuksia ja vakavia loukkaantumisia. Tutustutaan muutamaan vaaralliseen lajiin hieman lähemmin. Pamplonan härkäjuoksu Espanjassa on ehkä kuuluisimpia vaarallisia tapahtumia mitä maailmasta löytyy. Joka vuosi 2000-3500 uskalikkoa juoksee Pamplonan kaduilla 800 metrin matkan. Tarkoituksena on pysyä mahdollisimman lähellä härkiä, mutta kuitenkin niin etteivät niiden sarvet kosketa juoksijaa. On sanomattakin selvää, että loukkaantumisia tapahtuu paljon, joka kerta muutama sata. Kuolemantapauksia on sattunut kuitenkin yllättävän vähän.

Haiden kanssa sukeltaminen, häkillä tai ilman, on todellinen adrenaliinipommi. Tämän pedon kohtaaminen silmästä silmään voi olla aika ainutlaatuinen tapahtuma. Se ei kuitenkaan sovi ihan kaikille, sillä harrastuksessa on todelliset riskinsä. Hai on arvaamaton eläin, jonka hyökätessä kohti edes häkki ei suojele sukeltajaa. Haiden kanssa sukeltaminen on lisääntynyt viime vuosina ja sitä voi harrastaa monessa paikassa ympäri maailmaa. Vedessä harrastetaan myös monia muita vaarallisia lajeja. Vesiputouksien laskeminen kajakilla vaatii jo hieman hulluutta, sillä lasku tuntemattomaan voi olla hyvinkin kohtalokas. Vapaasukelluksessa sukelletaan ilman happilaitteita ja siihen tarvitaan vain erittäin hyvät keuhkot, sillä matka veden alle ja takaisin pinnalle voi olla erittäin pitkä. Luolasukellus vaatii pitkän koulutuksen ja harrastus ei tosiaan sovi ahtaanpaikankammoisille. Lentokoneen siivillä kävelijät jaetaan kahteen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat ne, jotka vain seisovat siipien päällä lentäjän ohjatessa konetta erilaisten ahtaiden tilojen läpi. Toiseen ryhmään kuuluvat ne, jotka todella kävelevät siiven päällä lennon aikana. Siipikävelyä harrastetaan ympäri maailmaa ja jos kantti vaan kestää, niin koulutukseen voi osallistua ryhmissä tai myös yksinään.

BASE-hyppääminen

Muita yläilmoissa harrastettavia lajeja ovat muun muassa BASE-hyppääminen, jossa laskuvarjohypyn voi suorittaa mitä erilaisemmista kohteista mitä matalampaa sen parempaa, liitopuvulla lentäminen, erittäin vaarallinen laji missä ihmisestä tulee kuin vapaana lentävä lintu ja riippuliitäminen, jossa riippuliitimellä lentäjän tulee olla ammattitaitoinen, ymmärtää kohteensa ja ilman mahdolliset äkilliset muutokset.

Yleiset vaaralliset harrastukset

Vaarallisiksi harrastuksiksi voidaan luokitella myös todella yleisiä harrastuksia, mitä harrastetaan joka päivä monissa paikoissa. Vaarallisen niistä tekee yleensä niiden korkea loukkaantumisriski, kuolemantapaukset ja lukuisat onnettomuudet mitä tapahtuu turvatoimenpiteistä huolimatta. Ne kuitenkin säilyttävät suosionsa ja jokainen niihin ryhtyvä tiedostaa harrastuksen riskit. Ratsastus on ehkä yksi yleisimmistä vaarallisista harrastuksista. Sitä harrastetaan Suomessakin todella paljon. Hevonen on kuitenkin, vaikka koulutettu, myös arvaamaton eläin, joka voi pillastuessaan saada aikaan pahaakin jälkeä. Ratsastuksessa ympäri maailmaa tapahtuu päivittäin paljon loukkaantumisia, jotka toisinaan johtavat kuolemantapauksiin saakka.

Pyöräilyssä, sekä ammattimaisessa että jokapäiväisessä työmatkapyöräilyssä, tapahtuu todella paljon onnettomuuksia. Vauhti on usein kovaa ja eteen tulevat tilanteet tapahtuvat niin äkkiä, että pyörää on vaikea hallita ja pyöräilijä kaatuu. Pyöräilystä pahimmat vammat osuvat pään kohdalle, minkä takia pyöräilykypärän käyttö voi todella pelastaa ihmishengen onnettomuuden sattuessa. Joukkuepallopelien pelaajille tapahtuu myös paljon vammautumisia. Ne liittyvät usein pään alueelle osuneisiin iskuihin, selkäranka vammoihin ja eri luiden murtumiin. Cheerleading on myös melko riskialtis harrastus. Erilaisten volttien ja muiden vaikeiden liikkeiden tekeminen johtaa helposti virheliikkeisiin ja täten haavoittumisiin.