YLEISET TAIKAUSKOISUUDEN AIHEET YMPÄRI MAAILMAA

      Kommentit pois päältä artikkelissa YLEISET TAIKAUSKOISUUDEN AIHEET YMPÄRI MAAILMAA

Jos säikähdät aina, kun perjantai sattuu kuukauden 13. päivälle, et ole missään nimessä yksin, sillä ihmiset ovat yleisesti ottaen melko taikauskoista porukkaa.

Yleiset taikauskoisuuden aiheet ympäri maailmaa
Yleiset taikauskoisuuden aiheet ympäri maailmaa

Monet taikauskoisuudet juontavat juurensa samoista inhimillisistä tekijöistä, jotka saavat meidät pelkäämään hirviöitä ja kummituksia. Kun aivomme eivät pysty selittämään jotain, me luomme mielessämme asioita. Itse asiassa vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan taikausko saattaa joskus jopa toimia, sillä johonkin uskominen saattaa edistää jonkun tehtävän suorittamista. Tässä artikkelissa käydään läpi eräitä yleisimmistä taikauskoisuuden aiheista.

Aloittelijan tuuri

”Aloittelijan tuuria” on lausahdus, joka pääsee yleensä ammattilaisen suusta hänen hävittyään pelin amatööriä vastaan. Aloittelijan tuuri tarkoittaa ajatusta siitä, että aloittelijat voivat voittaa epätodennäköisen usein, kun he kokeilevat lajia, peliä tai aktiviteettia ensimmäistä kertaa. Aloittelijat saattavat saada joissain tapauksissa etua siitä, että he ovat vähemmän stressaantuneita voittamisesta. Liika jännitys saattaa heikentää suoritusta. Kyseessä saattaa olla myös pelkkä tilastollinen harha, joka korostuu erityisesti todennäköisyyksiin perustuvissa uhkapeleissä. Jos saat pelissä heti aluksi kiekoille viisi samaa symbolia, muistat suuren voiton paremmin kuin muut kierrokset.

Kyseessä saattaa olla myös monien muiden taikauskoisuuksien lailla kyse siitä, että uskominen aloittelijan tuuriin voi perustua vahvistusharhaan. Vahvistusharha on psykologinen ilmiö, jonka mukaan ihmiset muistavat todennäköisemmin tapahtumia, jotka sopivat heidän maailmankuvaansa. Jos uskot, että voit voittaa koska olet aloittelija, muistat todennäköisemmin kerrat, jolloin olit oikeassa, ja unohdat kerrat, jolloin jäit viimeiselle sijalle.

Vältä tikkaita ja mustia kissoja

Tikkaiden alta kulkemisen kieltävä taikauskoisuus on itse asiassa melko käytännöllinen. Kukapa haluaisi olla vastuussa kompuroimisesta ja rakennusmiehen pudottamisesta alas tikkailtaan? Mutta erään teorian mukaan tämä taikauskoisuus perustuu kristilliseen uskomukseen pyhästä kolminaisuudesta. Koska seinää vastaan nojaavat tikkaan muodostavat kolmio, kolmion ”rikkominen” olisi pyhäinhäväistys. Mutta erään toisen suositun teorian mukaan tikkaiden alta kulkemisen pelko juontaa juurensa niiden yhdennäköisyyteen keskiaikaisten hirttopuiden kanssa.

Vältä tikkaita ja mustia kissoja
Vältä tikkaita ja mustia kissoja

Kulkiko musta kissa tien yli? Ihmisten lemmikkeinä tuhansia vuosia olleet kissat edustavat kaikenlaisia rooleja mytologiassa. Muinaisessa Egyptissä kissoja palvottiin jumalina, nykyään yksistään Yhdysvalloissa lemmikkeinä pidetään yli 81 miljoonaa kissaa. Joten miksi sinun tulisi välttää mustien kissojen ylittämiä teitä? Luultavimmin tämä taikauskoisuus juontaa juurensa vanhoihin uskomuksiin noidista ja niiden eläinsukulaisista, joiden on usein kerrottu ottaneen kissojen tapaisten kotieläinten muodon.

Jäniksenkäpälä tuo onnea, peilin rikkominen epäonnea

Erilaisia talismaaneja ja amuletteja on käytetty kautta aikojen pahan karkottamiseen, jokainen tietää varmasti uskomuksen, jonka mukaan ristit ja valkosipuli pitävät oletettavasti vampyyrit loitolla. Jäniksenkäpälät talismaaneina saattavat juontaa juurensa jopa varhaisiin kelttiläisiin heimoihin Britanniassa. Ne saattavat olla peräisin myös hoodoosta, joka on afrikkalaisamerikkalaisen kansanperinteen taikuuden ja taikauskon muoto, joka sekoittaa alkuperäisamerikkalaisia, eurooppalaisia ja afrikkalaisia perinteitä.

Kansanperinteen tarinoiden mukaan peilin rikkominen on varma tapa tuomita itsesi seitsemän vuoden epäonneen. Tämä taikauskoisuus tuntuu nousevan uskomuksesta, että peilit eivät pelkästään heijasta kuvaa sinusta, vaan ne pitävät sisällään myös palasen sielustasi. Tämä uskomus johti ammoisina aikoina siihen, että Etelä-Amerikassa ihmiset peittivät verholla peilit talosta, jossa joku oli kuollut, että hänen sielunsa ei jäisi ansaan sisään taloon.Muistatko vielä vahvistusharhan? Uskomus siitä, että huono tuuri tulee aina kolmessa osassa, on klassinen esimerkki siitä. Pari asiaa saattaa mennä pieleen, ja uskomuksen uskojat alkavat etsiä seuraavaa huonon tuurin merkkiä. Kadonnut kenkä saattaa unohtua yhtenä päivänä, mutta se saatetaan nähdä kolmantena epäonnena samassa sarjassa seuraavana hetkenä. Kuten numero kolme, myös numero seitsemän liitetään usein tuuriin. Seitsemän vuotta on pitkä aika olla epäonninen, minkä vuoksi ihmiset ovat kenties saattaneet keksiä niin paljon vastatoimia peilin rikkomisen varalta. Näihin sisältyy esimerkiksi hautakiven koskettaminen rikkoutuneen peilin palasella tai peilin sirpaleen hiominen jauheeksi.

Pedon merkit ja koputukset

Kolme peräkkäistä kuutosta saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille vilunväristyksiä. Kyseessä on taikauskosta, joka on peräisin raamatusta. Raamatun ilmestyskirjassa numerosarjalle 666 annetaan merkitys pedon lukuna, ja sitä käytetään usein paholaisen merkkinä ja ennusteena maailmanlopusta. Buffalossa sijaitsevan New Yorkin osavaltion yliopiston antropologi Philip Stevensin mukaan ilmestyskirjan kirjoittaja kirjoitti vainotuista kristityistä käyttämällä koodia, joten kirjoituksen nimet ja numerot ovat aikakauden viittauksia. Kolme peräkkäistä kuutosta on luultavasti numeerinen vastine heprean kirjaimille, jotka tarkoittavat vuosituhannen alun roomalaista hallitsijaa Neroa.

Pedon merkit ja koputukset
Pedon merkit ja koputukset

Puuhun koputtaminen on lähes kuin verbaalinen talismaani, mikä on suunnattu pitämään loitolla huonoa tuuria kohtalon koettelemisen jälkeen. Jos peilin rikkominen ei tuonutkaan sinulle huonoa tuuria, voit koputtaa puuta. Puuhun liittyvä kiinnostus saattaa juontaa juurensa vanhoihin myytteihin puissa asuvista hyvistä hengistä tai assosiaatiosta kristilliseen puuristiin. Vastaavia lausahduksia löytyy useista eri kielistä, mikä osoittaa, että pahanilkisen universumin suututtamisen välttäminen on hyvin yleinen asia.

Toiveet luut kautta ja sormien ristiminen

Ainakin yhdysvaltalaisista elokuvista tuttu kalkkunan luun kanssa kilvoittelu on jo pitkä perinne. Legendan mukaan vuosituhannen alun roomalaiset tappelivat kuivatuista toiveluista – joiden he uskoivat tuovan hyvää onnea – ja saattoivat vahingossa rikkoa ne, mikä toi idean siitä, että suurimmin osan luusta saanut osapuoli sai oman toiveensa toteutettua. Lintujen luut ovat olleet käytössä ennustamisessa koko tunnetun historian ajan. Monissa kulttuureissa poppamiehet ovat heitelleet linnunluita ja lukeneet niistä ennustuksia tulevaisuudesta.

Toiveet luut kautta ja sormien ristiminen
Toiveet luut kautta ja sormien ristiminen

Hyvää onnea toisilleen toivottavat henkilöt ristivät usein sormensa, mikä eleenä juontaa juurensa varhaiseen kristinuskoon. Tarinan mukaan ihmiset ristivät sormensa esittäessään toiveita symboloiden tukea henkilölle, joka toivomuksen esitti. Perinne muodostui pikkuhiljaa kaikkien käyttämäksi tavaksi. Nykyään pelkästään sanonta ”pidetään sormet ristissä” riittää toivottamaan onnea toiselle.